Reparatieverantwoording, disclaimer


Fender Bassman 20 chassis

Reparatie van een Bassman 20 uit de Rivera periode.

De massaverbinding van de biasschakeling was gebroken, waardoor de buizen overbelast zijn geweest, en ook de 1K weerstand in de voeding.

Ik heb de elco’s vervangen en de bias instelbaar gemaakt. In de Vb draad van de uitgangstrafo heb ik een meetweerstand van 1 ohm geplaatst. Natuurlijk was er het probleem van de uitgelubberde buisvoeten. Ik heb deze vervangen door mijn favoriete Belton voeten, zodat ik zeker weet dat er goed contact is, en dat de buizen er niet uitvallen.

Marshall Handwired buisvoeten

Een vrij nieuwe “Hand Wired” versterker was uitgevallen.
Hij ziet er netjes uit van binnen, maar waar zijn de rooster-stopweerstanden? Als deze niet dicht aan de buisvoeten zitten kan de versterker zich onvoorspelbaar gedragen. Inderdaad oscilleerde hij, het geen verholpen was nadat ik de weerstanden op de juiste plek had gemonteerd. Is dit een voorbeeld van kennis die aan het uitsterven is?

Deze versterker had geen Stand By schakelaar, terwijl dat bij dit soort versterkers wel belangrijk is. Maar daar heb ik een mooie oplossing voor: de netschakelaar vervangen door een drie standen schakelaar.

Vox AC30 George Kooymans

In juni 2010 stonden George Kooymans en Frank Carillo te spelen op de Grote Markt in Den Haag, toen er rook uit George z’n AC30 kwam.
Geplofte elco’s en verbrande weerstanden, overal rotzooi. Je ziet op de foto nog een paar zwarte plekken. Ik heb het eindversterkergedeelte er uit gesloopt, en een nieuwe eindversterker opgebouwd volgens mijn eigen ideeën. Verder heb ik de bovengenoemde driestandenschakelaar er in gezet, en een paar modificaties gedaan, waardoor o.a. de toonregeling veel beter werkt.
George was zó blij met zijn AC30, dat hij hem heeft meegenomen naar Engeland, en heeft gebruikt bij de opname van een aantal nummers van de nieuwe plaat ("Tits 'n Ass").

Gibson GA30 Jesse van Ruller

Van Jesse van Ruller kreeg ik deze GA30 in reparatie.
Op een gevaarlijke manier was een 117V verhuistrafo’tje onderin de kast gemonteerd.


Ik heb een passende trafo laten wikkelen (kosten vallen best mee!), zodat hij weer veilig en bromvrij een nieuw leven kon beginnen. De originele elco’s en hun bevestiging waren er niet meer. Ik heb zelf een beugel gemaakt om een paar mooie F&T dubbel elco’s te monteren.

Fender Stratocaster

De holtes van een Strat heb ik voorzien van koperfolie, om de storingsgevoeligheid vanaf de achterkant te verminderen. Zodra een gitarist de snaren loslaat, vormt hij een bron van storing, die hij via de achterkant van de gitaar in de bedrading straalt. Als hij de snaren aanraakt, of iets anders dat met aarde verbonden is, vormt hij juist een afscherming, en is deze brom weg. Dit irritante effect kan in de studio worden bestreden als de gitarist/bassist een plug van een gitaarkabel in zijn sok doet, en de andere plug in een ongebruikte socket die verbonden is met de apparatuur. Op het podium is dit natuurlijk niet handig.
Bij het aanbrengen van de folie mag natuurlijk geen lus gemaakt worden om de elementen, want dan kunnen ze anders gaan klinken.

 

Lees meer over reparaties

Disclaimer

Sluit